Suomen Kirjailijaliiton palkinnot jaettiin Marja-Leena Mikkolalle, Tuija Lehtiselle ja Kai Niemiselle

Suomen Kirjailijaliitto on jakanut Turun Kirjamessuilla palkintonsa (á 10 000 euroa). Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto jaettiin kirjailija Marja-Leena Mikkolalle, lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinto kirjailija Tuija Lehtiselle ja viiden vuoden välein myönnettävä Eeva-Liisa Manner –palkinto runoilija Kai Niemiselle.

Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnon saaja Marja-Leena Mikkola on luonut poikkeuksellisen merkittävän, pitkän ja monipuolisen uran suomalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin kentällä. Hän on kirjailija, suomentaja, kulttuurivaikuttaja, taidejärjestöaktiivi, sanoittaja ja elokuvakäsikirjoittaja. Mikkolan tuotantoon kuuluu niin kaunokirjallisia romaaneja kuin novellejakin sekä runoja ja sävellettyjä runoja. Hänen tuotantoaan lukemalla tulee samalla kulkeneeksi halki Suomen lähihistorian, johon ovat jälkensä jättäneet maaltamuutto ja kaupungistuminen, uuden aiempaa urbaanimman elämäntavan synty, tehdastyön yleistyminen, keskiluokan vaurastuminen ja nouseminen tärkeäksi yhteiskunnalliseksi voimaksi. Mikkolan tuotanto käsittelee myös naisten yhteiskunnallisessa asemassa tapahtuneita muutoksia. Sekä hänen aikuisten- että lastenkirjojaan on käännetty monille eri kielille.

Kirjailijaliiton lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinnon saaja Tuija Lehtinen on kirjoittanut sekä aikuisille että lapsille ja nuorille: hänen tuotantonsa on poikkeuksellisen runsas ja monipuolinen. Lehtisen ensimmäinen nuortenromaani Enkelinkuvia hiekassa ilmestyi vuonna 1986. Sitä ovat seuranneet muun muassa Laura- ja Mirkka-sarjat sekä Futis-sarja. Lisäksi Lehtinen on kirjoittanut lastenromaaneja ja kuvakirjoja. Lehtinen on usein lähtenyt pelottomasti tutkimaan alueita, joita aikuiset eivät tunne hyvin, mutta jotka kiinnostavat nuoria. Niin ikään Lehtinen on vuodesta toiseen osannut kirjoittaa siitä, mikä nuorten maailmassa on ajankohtaista. Kirjallisen uransa ohella Lehtinen on työskennellyt koko kirjailijakunnan hyväksi muun muassa Kirjailijaliiton johtokunnassa (1996 – 2004) ja Lukukeskuksen hallituksessa (1996 – 2008). Suomen Nuorisokirjailijoiden puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 1995 saakka.

Kirjailijaliiton viiden vuoden välein jaettavan Eeva-Liisa Manner –palkinnon saaja Kai Nieminen tunnetaan sekä runoilijana että runouden suomentajana. Nieminen debytoi runoilijana vuonna 1971. Hänen runoutensa on sujuvalukuista, aisteja puhuttelevaa ajatusrunoutta, joka aika ajoin puhkeaa modernistisiksi kuviksi ja koskettaa kuin vaivihkaa lukijan omakohtaisia, syviä kokemuksia. Kuten japanilaisessa runoudessa, jota Nieminen on ansiokkaasti vuosikymmeniä suomentanut, myös hänen omassa tuotannossaan luonto ja luonnon kiertokulku sekä ihmisen suhde luontoon ovat tärkeitä lähtökohtia. Taiteellisen työnsä lisäksi Nieminen on toiminut taidejärjestöissä ja edistänyt taiteilijoiden, erityisesti kirjailijoiden työtä ja asemaa Suomessa.