Kirjailija kiittää -palkinto Ismo Loivamaalle

Suomen Kirjailijaliitto ry
Tiedote Press
28.10.2017

Suomen Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinto on perustettu tunnustukseksi henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai projektille, joka on edistänyt merkittävällä tavalla suomalaista kirjallisuutta ja lukemisharrastusta. Palkinto on teos kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisäsen Kirjailijaliitolle tekemästä grafiikansarjasta Kirjokala.

Vuonna 2017 tämä kirjailijoiden itsensä antama tunnustus annetaan kriitikko, tietokirjailija Ismo Loivamaalle.

Ismo Loivamaa on monipuolinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntija, toimittaja ja kirjallisuuskriitikko. Hänen syvällinen kirjallisuudentuntemuksensa näkyy mittavana määränä lasten- ja nuortenkirjallisuuden tietokirjoja. Erityisen asiantuntevalla tavalla Loivamaa on koonnut nostalgisia lastenrunoja kokoelmiksi. Unihetki, leikit, juhlat ja koulutie ovat teemoja, jotka esittelevät samalla lasten- ja nuortenkirjallisuutemme historiaa. Myös teatteri ja iskelmämusiikki ovat Loivamaan tuotannossa tuttuja aiheita.

Loivamaa ei arkaile tarttua ajankohtaisiin ja keskustelua herättäviin aiheisiin. Kriitikkona hän on ilmiö Lapsen maailma –lehden pitkäaikaisena avustajana. ”Tartuta rakkaus lukemiseen!”, Loivamaa vaatii syyskuun numerossa. Itse hän tekee niin uraa uurtavaa työtä nuorten lukuharrastuksen edistämiseksi, että häntä voisi nimittää lasten- ja nuortenkirjallisuutemme lempeäksi ja osaavaksi kummisedäksi. Sellaisena hän on tämänvuotinen Kirjailija kiittää –palkinnon saaja.

”Jotta kirjoista tulee suosikkeja, tarvitaan kustantamon osaamista, palkintoja – ja kritiikkiä. Lasten- ja nuortenkirjakritiikki kulkee ritirinnan kirjallisuuden kanssa. Kritiikki on innostamista, se kertoo ja kommentoi, nostaa esiin ja terävöittää kirjoissa olevia teemoja. Parhaimmillaan kritiikki on se tulitikku, jolla kirjan teemoissa esiin nostettu ruutitynnyri syttyy”, Loivamaa sanoo Paula Havasteen haastattelussa. (www.kirjailijaliitto.fi.)

Kirjailija kiittää -palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015, silloin ulkoministeri Erkki Tuomiojalle. Vuonna 2015 palkinnon sai kirjavinkkauksen uranuurtaja Marja-Leena Mäkelä, ja vuonna 2016 Joensuun kirjallisuustapahtuma.

Kirjailija kiittää -palkinnosta keskustellaan Helsingin Kirjamessuilla,
Takauma-lavalla lauantaina 28.10.2017 klo 12.00.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätiedot: